Строителната продукция в България отбелязва ръст от 24,2% на годишна

...
 Строителната продукция в България отбелязва ръст от 24,2% на годишна
Коментари Харесай

Строителната продукция в България отчита най-силния си ръст за януари от кризата насам

 Строителната продукция в България отбелязва растеж от 24,2% на годишна основа през януари посредством най-много на увеличението на сградното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).
Това е и най-силният растеж на индикатора през януари след рецесията от 2008 година насам. 

Индексът на строителната продукция обаче остава с 43% под пиковото ниво, достигнато през юли 2008 година, демонстрират калкулации на Investor.bg на база историческите данни на националната статистика.

През януари сградното строителство нараства с 31,6% на годишна основа. Това може да се изясни с въвеждането в употреба на редица планове, почнали в предходните години. Припомняме, че през 2014 година имаше пиков растеж на издадените разрешителни за градеж от 29% за годината, който се забави през 2015  и 2016 г.  През 2017 година обаче нарастването отново рязко се форсира до 23,4%.

През януари по отношение на декември продукцията от гражданското строителство се усилва с 5,3%, сочат още данните на Национален статистически институт.

При гражданското и инженерно строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура - най-зависимият от европейски средства сегмент от бранша, растежът също става по-динамичен и доближава 15,5% на годишна база евентуално поради някои към този момент стартирали планове, въпреки и дребни. 

За месеца продукцията от гражданското и инженерно строителство регистрира растеж от 4,8%.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР